Stukje geschiedenis

In 1937 besloot de gemeente van Rotterdam de diergaarde uit het stadscentrum moest wijken voor stedelijke bebouwing. Het jaar erop werd begonnen met de bouw van de ‘nieuwe’ dierentuin. De naam Blijdorp is te danken aan de polder Blijdorp waar de dierentuin nog steeds gehuisvest is.

De architect Sybold van Ravesteyn kreeg de opdracht voor het ontwerp. Inmiddels zijn er 21 waardevolle en unieke rijksmonumenten in de diergaarde te vinden. Een groot deel is in de loop der jaren gerestaureerd en onderdeel gaan uitmaken van de landschappelijke inrichting. Het blijft een uitdaging om samen met alle betrokkenen de monumenten aan te passen aan de eisen van de moderne tijd, met behoud van het oorspronkelijke karakter. Juist dit aspect maakt de dierentuin zo bijzonder. Als je de dierentuin bezoekt is het meer dan de moeite waard om niet alleen naar de dieren te kijken maar ook naar de mooie monumenten. Van Ravesteyn stond bekend als een eigenzinnige en vooruitstrevende architect met een individuele stijl. Die stijl wordt onder andere gekenmerkt door de toepassing van sierlijke lijnen, ornamenten en toegepaste kunst. Het plan omvatte een gehele, nieuwe dierentuin, tot aan de interieurs, de beplanting en looproutes toe. Daarnaast was hij ook bekend met de nieuwe dierentuin-inzichten. Hij ontwierp relatief ruime binnen- en buitenverblijven. Ook paste hij greppels toe als natuurlijke afscheidingen, in plaats van tralies en hekken.

Diergaarde Blijdorp blijft vernieuwen. Zo hebben de zebra’s een paar jaar geleden een mooi nieuw buitenverblijf gekregen. Over de zebra’s willen wij ook wat leuke weetjes delen.

 

Eva, Marjolein en Emma in hun verblijf

Leuke weetjes

Er zijn verschillende soorten zebra’s. Deze zebra’s zijn chapman zebra’s, vernoemd naar de ontdekker James Chapman.

Veel prooidieren, waaronder zebra’s, hebben de ogen aan de zijkant van hun kop. Zo kunnen ze een groter gebied overzien en worden roofdieren makkelijker gesignaleerd.

De gemiddelde lengte van een Chapman zebra is tussen 1.20 meter en 1.40 meter. Het gewicht is gemiddeld 250 kilo en de lengte van de staart is tussen 47 en 57 cm.

De draagtijd van een zebra is tussen 11 en 13 maanden. De strepen van het zebra jong zijn na de geboorte lichtbruin, maar na de eerste maand verkleuren ze tot de karakteristieke zwarte strepen op een witte achtergrond. Binnen 10 minuten na de geboorte kan een zebra jong al op zijn/haar benen staan.

Het bijzondere aan deze zebrasoort is dat zij de enige zijn met strepen op hun buik. Wist je dat de strepen van de zebra’s heel uniek zijn? Elke zebra heeft zijn/haar eigen patroon.

Mocht je een bezoek brengen aan Diergaarde Blijdorp neem dan zeker een kijkje bij ‘onze’ zebra’s. Wij vinden het leuk als je ook een foto maakt met de zebra’s erbij en deze naar ons stuurt.

Ja, ik wil meer weten!

Vul jouw gegevens in en wij nemen contact met jou op!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.