Waarom Agile werken?
Werken met sprints
Pixelzebra werkt aan vele verschillende projecten. Ieder project heeft weer een ander karakter en vergt weer een eigen aanpak. Een voorbeeld van zo’n aanpak is de Agile manier van werken. Senior Consultant Ronald Hubert heeft zich binnen Pixelzebra ontpopt tot specialist op het gebied van Agile werken: “De Agile manier van werken voelt heel efficiënt en natuurlijk.”
Bij de Agile methode wordt een project opgedeeld in sprints, ook wel iteraties genoemd. Dit zijn korte cycli van meestal twee weken waarin doelen worden gesteld en besproken. Iedere sprint levert resultaat op voor de klant. Zo heeft de klant dus na twee weken al iets concreets in handen.
Inmiddels heeft Pixelzebra meerdere projecten via de Agile manier van werken voltooid. Maar wat maakt een project nou geschikt voor de Agile manier van werken? Ronald: “Er zijn een aantal facetten belangrijk bij het werken op een Agile manier. Zo is het belangrijk dat het project een bepaalde omvang heeft. Naar mijn mening zou de omvang van het project zeker ongeveer zeven sprints van twee weken moeten toestaan wil het echt effectief zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat de klant een duidelijke visie heeft over waar zij naartoe wilt met het project, ook al heeft de klant het pad richting die visie nog niet helemaal helder. Hier stappen wij dan als Pixelzebra in om samen met de klant in kleine stappen de visie om te zetten in resultaat.”
Snelheid en flexibiliteit
Hoewel de Agile manier van werken in meerdere branches zijn intrede heeft gedaan, leent het werken met Microsoft Dynamics 365 zich volgens Ronald bij uitstek voor deze manier van werken: “Microsoft Dynamics 365 is een schitterend platform om volgens de Agile methode te werken. Wat ik zo mooi vind aan het platform is de snelheid waarmee je echt inhoudelijk aan de slag kunt. Je kunt bijvoorbeeld al snel bepaalde user stories configureren en aan de klant laten zien wat de mogelijkheden zijn. Met het Dynamics Power Platform met Powerapps, Power BI en Flow zijn we sneller dan ooit in staat om concrete dingen op te leveren. Op die manier kunnen we snel bij de klant checken of datgene wat we hebben gemaakt, aansluit bij hetgeen de klant voor ogen had. Indien dit niet het geval is, stellen deze tools je in staat om dat snel aan te passen. De flexibiliteit die deze tools bieden sluit dus goed aan bij de dynamische en iteratieve manier van werken van de Agile methode.”
Voelbare druk
Naast de flexibiliteit die Agile werken met zich meebrengt, brengt het ook druk met zich mee. Hierover vertelt Ronald: “Omdat je in korte sprints werkt en aan het eind van iedere sprint een doelstelling wilt halen, voel je de druk om iedere twee weken iets op te leveren. Je wilt echt iets laten zien waarmee de klant echt weer een stap kan zetten.” Over zijn eigen rol zegt hij: “ Het is mijn taak om het proces te bewaken. Hierbij heb ik met name een faciliterende rol en zorg ik ervoor dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over wat we elke sprint willen bereiken en zie ik erop toe dat de gemaakte afspraken nageleefd worden.”
Concluderend stelt Ronald: “De Agile manier van werken geeft ontzettend veel energie. Ik vind het leuk om veelvuldig en intensief in contact te staan met de klant. Het iteratieve karakter van deze aanpak zorgt ervoor dat je stap voor stap steeds dichterbij het uiteindelijke doel komt en de visie van de klant beetje bij beetje realiteit ziet worden. Want dat is uiteindelijk waarom we doen wat we doen; we willen ervoor zorgen dat de klant het uiterste uit zijn mogelijkheden kan halen.”