"We zien fantastische voorbeelden van goede doelen die erin slagen om diepgaande, langdurige relaties met hun donateurs op te bouwen," vertelt Tim Willems, directeur van Pixelzebra. "Organisaties als Make-A-Wish Nederland en het Leger des Heils laten zien dat het mogelijk is om donateurs écht te verbinden met je missie, zelfs in deze uitdagende tijden."
Hoewel 76% van de Nederlanders volgens het CBS doneert aan een goed doel, is het opbouwen van structurele relaties een groeiende uitdaging. Consumenten worden kritischer, de overheid kort budgetten en 70% van de mensen geeft volgens onderzoek van DPG Media liever eenmalig dan structureel. Hoe maken succesvolle goede doelen dan toch die cruciale connectie met hun donateurs?
"Vroeger gaven mensen gewoon geld aan goede doelen en daar was de kous mee af. Nu willen ze precies weten waar hun geld naartoe gaat," legt Tim uit. Uit onderzoek van DPG Media blijkt dat maar liefst 71% van de Nederlanders wil weten hoe hun donatie wordt besteed.
Deze kritische houding komt voort uit een bredere marketingparadox: "Bedrijven kunnen steeds beter inspelen op wat mensen willen. Daardoor verwachten mensen steeds meer gepersonaliseerde ervaringen. En dat trekken ze door naar goede doelen."
Voeg daar de economische realiteit aan toe, en de uitdaging is duidelijk. "Alles is duurder geworden. Mensen kijken echt naar elke euro die ze uitgeven. En tja, dan staan donaties hoog op het nominatielijstje."
Het werven van nieuwe donateurs is bovendien kostbaar. "Het is, in theorie, makkelijker om meer te halen uit mensen die je al kent, dan steeds nieuwe mensen te vinden. Daarom is het ontzettend belangrijk om je bestaande donateurs te koesteren."
Maar wat maakt het eigenlijk zo moeilijk om deze verbinding tot stand te brengen? "Mensen zoeken naar iets wat écht aansluit bij hun persoonlijke waarden. Ze verdiepen zich meer in wat een goed doel doet en waar hun geld aan wordt besteed."
De sleutel tot succes? "Ken je donateur! Weet wie deze persoon is, wat deze persoon leuk vindt, waar deze persoon wel of niet op heeft gereageerd. Als je dat weet, kun je gerichte communicatie inzetten."
Organisaties als het Leger des Heils en Make-A-Wish Nederland passen dit al succesvol toe. Geert-Jan Klootsema, operationeel directeur fondsenwerving bij het Leger des Heils, deelt hun resultaat: "We hebben nu een 360 graden-beeld van onze relaties, of dat nu grote gevers in de zakelijke markt zijn of particuliere donateurs. Daardoor kunnen we hun klantreis monitoren en de relatie op basis van die inzichten beheren en versterken. Veel meer datagestuurd dus."
Voor grotere organisaties is zo’n geïntegreerde datastructuur essentieel. "Meten is weten", stelt Tim. "Als je alles binnen één platform samenbrengt – van je donateurscampagnes tot je evenementenorganisatie – krijg je één centrale database met de waarheid."
Dit maakt gerichte communicatie mogelijk. "Stel dat iemand zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief en jij organiseert iets in hun buurt. Dan neem je die persoon op in een gerichte campagne. Zo wordt elke communicatie relevanter."
En ja, dat kost geld. "Voor een startend goed doel is dit niet meteen haalbaar", erkent Tim. "Maar de principes blijven hetzelfde. Een kleinere organisatie zal misschien minder specifiek kunnen segmenteren, maar kan nog steeds werken aan het tonen van impact en het zoeken van verbinding. Je kunt ook met Excel veel doen als je er handig mee bent – analyseer elke campagne, houd bij wat werkt en begin klein. Verzamel e-mailadressen, vraag naar interesses en monitor wie op welke communicatie reageert. Bovenal, focus op je verhaal. Zelfs als je alle donateurs dezelfde nieuwsbrief stuurt, kun je met een krachtig verhaal over je impact al veel bereiken.”
Breng de impact dus dicht bij de donateur. Dat kun je op meerdere manieren doen. Make-A-Wish heeft hierin grote stappen gezet, zoals Miranda Vos, product owner bij Make-A-Wish, uitlegt: "We hebben nu een Wishmap, waarop de wensen van kinderen te zien zijn op de kaart van Nederland. Zo kunnen particulieren en bedrijven wensen 'adopteren'." Met de Wishmap geeft Make-A-Wish een helder antwoord op de vraag die veel donateurs stellen: wat gebeurt er met mijn gift?" Voorheen was het voor donateurs moeilijk om precies te zien welk verschil hun gift maakte. Door de Wishmap kunnen donateurs nu direct zien welke kinderwensen zij mogelijk maken.
Daarnaast organiseert Make-A-Wish speciale avonden waar kinderen zelf vertellen wat zo'n wensdag met hen heeft gedaan. Tim: "Dat is ongelofelijk krachtig. Die kinderen krijgen niet alleen een leuke dag, ze krijgen soms ook meer zelfvertrouwen voor de toekomst. Als je dat als donateur ziet, raakt het je veel meer dan wanneer je alleen een bedankmailtje krijgt."
Er zijn ook goede doelen waar je kunt zien welke projecten in jouw regio zijn gerealiseerd dankzij donaties. Of je kunt zelfs zien dat jouw specifieke bijdrage heeft geholpen bij een bepaald project. Dat geeft mensen een gevoel van trots: 'Kijk, ik heb dit mede mogelijk gemaakt!'
De Dierenbescherming boekt bijvoorbeeld consistent succes met hun zomercampagne. Een slimme campagne rondom een thema en vraagt dan een zomergift: drie maanden een donatie en bij een gift vanaf een bepaald bedrag ontvang je een cadeau. Dit is een mooie opmaat naar een structurele gift.
Want uiteindelijk gaat het bij goede doelen niet om de technologie of data, maar om het verschil dat ze maken in de wereld. "Alle strategieën zijn slechts hulpmiddelen," benadrukt Tim. "Door donateurs beter te begrijpen, kun je niet alleen eenmalige giften omzetten in structurele steun, maar ook meer mensen, dieren of ecosystemen helpen. En daar gaat het om: duurzame relaties opbouwen die leiden tot meer impact voor de zaak waar je voor staat."
Wil jij ook dat je donateurs zich écht verbonden voelen met jouw missie? Ontdek hoe je met gerichte communicatie en een slimme CRM-oplossing langdurige relaties opbouwt.